Kollama

Kollama
kollama dizisi

Hoşgeldiniz!

Sitemde Sizlere Kollama Dizisi Bölümleri, Kollama Dizisi Resimleri, Kollama Dizisi Müzikleri,Kollama Dizisi Videoları, Kollama Dizisi Oyuncuları Hakkında paylaşım yapmaya çalışacağım, ilgilerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum...

23 Ekim 2009 Cuma

Bir KV Pusu ve Kollama Analizi-( Faruk Arslan)

Polat, Ergenekoncu mu olacak şimdi!

Polat, Ergenekoncu mu olacak şimdi! Ergenekon davası, yeni sezonu başlatan popüler televizyon dizilerinde farklı açılımlarla ekrana yansıdı. Star Tv’ye transfer olan Kurtlar Vadisi Pusu dizisi, Ergenekon’u yok sayan bir medyanın ve patronun kucağında, konsept ve çizgi değiştirdi.

Samanyolu Tv’de 3. sezonunu yaşayan başarılı polis dizisi Kollama, ‘Erkenkondu’ adıyla Rus ‘Matruşka’sı ile simgeleyerek konuya odaklandı. Ergenekon içindeki ikinci paralel gücü gündeme getiren dizi, bu açılımıyla Kurtlar Vadisi’ni solladı.

Kurtlar Vadisi’ni ilk bölümünden beri dikkatli izliyorum ve hakkında 2005’de ‘Vadi’nin Şifresi Çözülüyor’ kitabını yazdım. Dizi, parayı verenin kullandığı ve sadece para kazanmak için çekilen bir psikolojik savaş aracı görüntüsüne büründü. İlk 55 bölümünün konseptini kurgulayan danışmanlar Soner Yalçın ve eski Gırgır çizeri Hasan Kaçan, ‘eski sosyalist’, yeni ‘sosyete kapitalistleri’ olarak diziyi fenomen haline getirmeyi başardılar. Mafyayı çökertmek için çalışan Polat Alemdar’ı görevlendiren Aslan bey, meşhur kayıp Jitemci Yeşil ve Susurluk kazasında öldürülen Abdullah Çatlı karışımı bir karakterdi. Yüzü değiştirilen Polat, kirli mafya düzeni çökertirken, özellikle gençleri mafyaya özendirdi ve halkı korkuttu. Ergenekon belgelerinde askeri danışmanlar tarafından yönlendirildiği ortaya çıkan dizi, Ergenekoncuların beş askeri darbe planladığı dönemde ortamı hazırlıyordu.

Soner Yalçın’ın işine son verildiği 2. Kurtlar Vadisi döneminde, dizinin konsepti, yayın yönetmeni, senaryo yazarları değişti. Aydınlık’ta 7 yıl çalışmış, Doğu Perinçek’in yetiştirmesi Yalçın’ın Susurluk’u ülkücü faşistlerden ve mafyadan ibaret gösteren konsept sona erdi. 45 bölümden oluşan yeni konseptin mucitleri, Pana Film’in kurucuları Kaçan’a ek olarak artık işinde uzmanlaşan yayın koordinatörü Bahadır Özdener, Raci ve Necati Şaşmazdı. Baronun masonlarla irtibatını ortaya çıkartan dizi oldukca sükse yaptı. Polat’ın ABD’ye gidip dünya derin devletini yönetenlere ve masonlara rest çekmesi, Türk milliyetçiliğini kabarttı.

Amerikan düşmanlığının körüklendiği bir dönemde çekilen Kurtlar Vadisi Irak filmi, askerimizin başına çuval geçiren stratejik müttefikimize yönelik bir intikamdı. 2006 yazında yeni konsept hazırlıkları yapan dizi senaryo ekibinden email aldım. Son zamanlarda derin devlet konularını yazmadığımı, oysa onlardan çok yararlandıklarını belirtiyor, tavsiye soruyorlardı. Doğrusu küsmüştüm. Hasan Kaçan’ın kitabımın basılmaması ve Şaşmaz kardeşlerin kitabımın toplatılması için verdiği çabadan rahatsızdım. Ergenekoncu Sedat Peker ve Adil Serdar Saçan’ın Şaşmazların üstüne çökerek kitabımın basılmaması karşılığında yüklü bir miktar haraç kopardığını geç öğrendim. Ergenekoncuların halen güçlü olduğu bir dönemdi. Yeni konsept için ekibe, toplatılan kitabımdaki İstanbul baronları merkezli derin devlet ve yeni Ergenekon’a geçiş sürecini işlemelerini önerdim. 63 bölüm sürecek yeni konsept başladığında tavsiyeme uyduklarını şaşkınlıkla gördüm. Ergenekon operasyonları ve davasıyla örtüşen derin bilgiler veren dizi popülerliğini korudu. Diziyi senaryolaştıranlar Elazığlı, Emniyet istihbaratda Elazığlı dolu olduğu için bazı bilgileri erken elde etmeleri normaldi. Ancak bu süreçte daha önce masonları ret eden Polat’ın ‘İhtiyarlar Heyeti’ denilen masonlarla ilintili ‘Encümeni Daniş’ tarafından görevlendirilmesi çelişki oluşturdu.

Bu sezon başlayan yeni konseptin mimarları arasına derin konuların usta yazarı, ‘derin devlet yok, derin çeteler var’ görüşündeki Ömer Lütfi Mete’de eklendi. Hürriyet yazarı olarak ödüllendirilen, dışladıkları danışman Soner Yalçın ile aynı medya grubunda birleştiler. Ergenekon’u yönlendiren Gladio’nun yıllarca kullandığı Veli Küçük’ü temsil eden İskender Büyük’ün artık çözüldüğünü simgeleyen ve kahramanlaştıran Gladio filmi sonrası, Polat Alemdar ile dizide ortak hedefe karşı çalışmaları öngörüldü. Suikast yapılan başbakanı aciz, çaresiz gösterme eğilimini ve Gladio’ya karşı birlikte savaşılması konseptini, Ergenekon’u sulandırma ve hükümete şantaj girişimi olarak görüyorum. Polat, Ergenekoncu mu olacak şimdi! Ortadoğu’nun yeni Lawrence’ı tiplemesini abartılı buldum. İlginçtir, gerçektende Türkiye’nin son 15 yılına şekil veren, ancak İstanbul değil Ankara’da oturan Amerikalı diplomatın soyadı Lawrence. ( Kartı bende halen duruyor) ‘Bağımsızlık mücadelesi veren derin devlet ( güya Ergenekon) ile Amerikalıların yönettiği Gladio veya CIA kontrolündeki yapı çatışıyor’ tezi gerçeklerle bağdaşmıyor. Veli Küçük ve benzeri Ergenekoncuları kutsayan bu yaklaşım, bilinçli bir çarpıtma. Günahlarını böyle ucuz affettiremezler. Polise saygı göstermeyen ve küçümseyen dizi, ülkede sanki Emniyet Teşkilatı yokmuş gibi davranıyor.

Kollama dizisinin yeni konseptini daha mantıklı ve oturaklı buldum. İlk yılında halka polisi sevdirmeye ve imajını düzeltmeye çalışan dizi, 2. sezonunda mafya kirli düzeninin arkasındaki karanlık elleri deşifre etmeye gayret gösterdi. ‘Yediler’ kadrosundaki Veli Küçük’ün muadili ‘ Dokuz Parmak’ kodlu liderin ele geçirilmesinin ardından yeni sezonda, Ergenekon içindeki veya karşısındaki ikinci güç ortaya çıkarıldı. Bu konuyu önceki yazılarımda işlemiş, adreste vermiştim. 125 milyar doları bulan kara para trafiğini kimin yöneteceğinin Ergenekon davasından daha önemli olduğunu vurgulamıştım. Nitekim İstanbul polisi son bir ayda bir tondan fazla uyuşturucuyu baskında ele geçirdi. Bunun anlamı şudur: CIA bağlantılı çetelerin derin devletciklere aktardığı kara para damarı kesildi. İki gücünde esasen Amerikancı olduğu, farklı Amerikan derin devletlerinden ve ideolojilerden beslendiği, Emniyet istihbaratdan tutunda MİT ve Askeri istihbaratlara kadar herkes tarafından biliniyor. Derin devlet çeteleri yapısı içinde siyasi güç ve ekonomik pastayı elde etme kavgası olduğu, yıpranan Ergenekon’un yerini almaya çalışan daha derindeki paralel gücün fırsatı kaçırmayacağı açık.

Kollama’da bahsedilen 2011’deki kanlı hesaplaşma yakınlaşıyor. Bu süreçte Ergenekon’u bağımsız Türk derin devleti göstermesi beklenen Kurtlar Vadisi Pusu’yu, göz boyamadan gerçekleri tarafsız biçimde işleyen Kollama’yla karşılaştırmalı izlemelisiniz.
...
Faruk Arslan

Hiç yorum yok:

Kollama Dizisi