Samanyolu Fanları - Mustafa Kartal RöportajıÖncelikle Mustafa Kartal kimdir? Kendinizi tanıtır mısınız?-Mustafa Kartal 1972 Erzurum doğumlu, Marmara İletişim mezunu, 1994 Samanyolu girişli bir kardeşinizdir inşallah.
Televizyon dünyası ile tanışmanız nasıl oldu?-1992 yılında Manisa Körfez Dersanesi’ne gittiğim yıllarda insanlığa hizmet edecek bir televizyonun açılacağını ve televizyonculuğa yatkın kişilerin iletişimi seçmelerini tavsiye eden hocalarımızın, o kişilerden birinin de bu fakir olduğunu söylemeleri üzerine; Allah’ın izniyle iletişimi kazanarak 1994’ün on birinci ayının on birinde Samanyolu’na başlamış oldum.
Stv’de çalışmak kendi tercihiniz mi? Stv’nin sizin için bir önemi var mı?-Yukarıda bu sorunun cevabı var sanıyorum. Stv’nin önemine gelince; Mustafa Kartal, Mustafa Kartal’a ne kadar önemliyse, Samanyolu da o kadar önemli.
Yapımcılık dışında ne yaparsınız? Meşgul olduğunuz başka işleriniz var mı?-Yapımcılık dışında Allah’ın emaneti olan üç yavruya babalık yapmaya, annelerine de iyi bir eş olmaya çalışıyorum. (Ha aramızda kalsın, becerdiğim söylenemez.)
Kaç yıldır yapımcılık yapıyorsunuz? İlk yapımcılık deneyiminiz hangisi? Yapımcılık hayalinizdeki meslek miydi? Eğer yapımcı olmasaydınız ne olmak isterdiniz?-1998 yılından itibaren yapımcı olarak çalışıyorum. Kervan isimli televizyon programında ilk yapımcılık görevine başladım. Drama bölümünde ise Sır Kapısı dizisiyle 2002 yılında bu görevi devraldım. Hayalimdeki meslek ilkokuldayken subay olmaktı, sonraları ise televizyonda görev almak, yani yönetmen ya da yapımcı olmaktı, kısmet yapımcılıkmış. Yapımcı olmasaydım ne olmak isterdim sorusuna Kader Çizgisi’ni yapmaya çalışan birisi olarak; kaderime rağmen cevap veremem çünkü yapımcı olmuşuz.
Yaptığınız işin zorlukları neler?-Yaptığımız işin zorlukları göze, gönle, kulağa hitap etmek zorunda olmamız. Çünkü birinin beğendiğini diğeri beğenmeyebilir. Fakat siz beğendirmek zorundasınızdır.Ayrıca sizin talip olduğunuz yayın politikasının daha önce denenmemiş olması da, önünüzde örneğinizin olmaması da işin diğer zorluğu. Bir diğer zorluğu, yaptığınız işle insanlara mutlak bir şeyler anlatmanızın gerekliliği karşısında yeterli donanıma (şahsım adına; aklen, fikren, madden, mânen) sahip olamayışımız. Bir başka zorluğu da yaptığımız işin ekip işi olması; dolayısıyla ekiple aynı dili konuşamamak, aynı görüşü paylaşamamak vesaire…
Diğer kanlllardaki yapımları takip ediyor musunuz? Diğer kanllarda izlediğiniz, beğendiğiniz bir yapım var mı? Varsa hangisi ya da hangileri?-Çok takip edemiyorum. Takip ettiğim kadarıyla drama olarak beğenilecek yapımlar var. Dramaya başlamadan, Deli Yürek’i, Kurtlar Vadisi’ni, Köprü’yü; eskilerden, Bizimkiler ve Perihan Abla’yı beğeniyle seyrederdim.
“Bu yapımın yapımcılığını ben yapmalıydım” dediğiniz bir yapım var mı?-Kalitesinin hakkını verebilsem Kuruluş dizisi için diyebilirim.
Neden bilinmeyen yüzlerle, isimlerle çalışıyorsunuz? Bilinen isimlerle çalışmak reyting açısından daha avantajlı değil mi? -Birkaç nedenden dolayı bilinmeyen yüzlerle çalışıyoruz. Sinema işinin geleceğine talip olanlar olarak, en önem verdiğimiz şey; çalışabildiğimiz ölçüde yeni isimlerle çalışmak... Ki madden imkanlarımız yettiğinde en doğru insanlarla çalışabilelim.
Siz yapımcı olarak dizinin her şeyi ile ugraşıyorsunuz. Bu bağlamda oyuncu seçmek nasıl oluyor? Oyuncular Samanyolu Tv’de oynama teklifine nasıl bakıyorlar?-Cast birimi oluşturduk bünyemizde. Senaryoyu okuyunca sizin zihninizde canlanan oyuncu arattırılıyor ve anlaşma yapılarak sizlerin karşısına çıkarılıyor.Oyuncular, Samanyolu’nda oynama teklifine diğer yapımlara nasıl bakıyorlarsa öyle bakıyorlar şöyle ki; madden anlaşılırsa ve karakter, oyuncunun kafasına yatarsa teklif olumlu karşılanıyor.Kollama gibi çok güncel ve derin diye adlandırdığımız konuların işlendiği bir dizinin de yapımcısısınız.
Aldığınız tepkiler nasıl oluyor?Tahmin ettiğiniz gibi…Şu âna kadar birçok yapımın yapımcısı idiniz. Sizi en etkileyen yapım hangisi oldu, ve neden?-Sır Kapısı / Sırlar Dünyası oldu çünkü dramada ilk göz ağrımdı.
Yeni yayın döneminde bir Samanyolu Tv izleyicisi olarak keşke kanal şunu da yayınlasa ya da şu tarz bir yapımımız olsun dedikleriniz oluyor mu?-Olmaz olur mu tabiî ki oluyor. Örneğin tarihimizi anlatan yapımları hep arzulamışımdır. Düşünsenize Efendimiz (s.a.v) döneminden başlamışız… Muhteşem Uhud’u çekmişiz, Hudeybiye’yle tarihe, bugüne ışık tutmuşuz, Tarık bin Ziyadlarla İspanya’ya medeniyet götürmüşüz, Malazgirt’le Anadolu kapılarını aralamışız, İstanbul’un fethiyle Efendimiz’in (s.a.v) gönlünü fethetmişiz… Anadolu’dan kalkıp dünyaya açılan civanmertlerin hayat hikayelerini anlatmış ve bir kere daha milletimizle gurur duymuşuz… Hey gidi gelecek günler hey…
Ne olacak bizim dizilerimizin hali? Bu yıl bir değişiklik yapıp bizi şaşırtacak mısınız?-Sorunuzda gizli olarak, ‘dizilerin istenilen düzeyde olmaması’nı dile getiriyorsunuz. Ama bu bizimle yine aynı düzeyde olacak. Şaşırır mısınız bilemiyorum fakat 4 yeni dizi yapmaya çalışıyoruz.
Hayatınızda dönüm noktası olan bir olay var mı?-Körfez Dersanesi’ne gitmemi sayabiliriz.
Sitemiz hakkındaki düşünceleriniz neler?Yaptıklarımız sizinle mânâ buluyor. Sitemiz, Samanyolu’na gönül verenlerin oluşturmuş olduğu gayet kaliteli, düzgün bir site. Takip etmeye çalıştığım kadarıyla da üyeleriyle seviyeli, teknik anlamda da, içerik anlamında da doyurucu bir site. Dolayısıyla site için emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.
Son olarak Samanyolu Fanlarına bir mesajınızı ve tavsiyenizi alsak?-Siz Samanyolu Fanlarının güzide üyelerine tavsiyede bulunmak haddime olmasa gerek. Fakat ilgili soruya cevaben fanlara üye olan kardeşiniz olarak derim ki; fâni olanla bâkî olanı ayırabilsek, eleştirilerimizde daha çok yapıcı olsak, fikirlerimizde hür olabilsek, yani birilerinin etkisinde kalmasak… Sonuçta bizim yaptığımız bir film çalışması. Yani gerçekliği yansıtmaya çalışan ama birebir gerçek olmayan bir dünya. Dolayısıyla senaryo gereği, hikaye gereği, ve imkan ölçüsünde bazı şeyleri yaptığımız unutulmamalı. Asıl olan dizilerdeki bir çok argümana takılmamaktır. Verilmek istenen nedir, o diziden ne alınabilir, sosyal ihtiyaçlara hangi ölçüde cevap verebilmektedir, ona bakmaktır. Fan müdavimlerinin bu çerçevede değerlendirmelerini isterim. Yaptığımız işlerin halk nezdindeki yüzü sizler olduğunuz için bu durumu çok önemsiyorum. Son olarak yapılan ürünle, yapanların boyunun ölçüsünü bilerek ürünün yapımına katkıda bulunabilsek, sevdiklerimizi ölçülü sevsek ki, bir gün hatasını gördüğümüzde canımız acımasa…Bu vesileyle geçmiş Ramazan Bayramınızı tebrik eder, hayırlısıyla her şeyin gönlünüzce olmasını dilerim.
Kusurlarımız affola,
Affetmek büyüklüktür,
sizlere yakışır.Selametle…
SamanyoluFanları